Anunț - ADUNARE POPULARĂ la Ungureni

ADUNARE POPULARĂ la Ungureni

Duminică, dupa Sf Liturghie, am avut o întâlnire cu cetățenii din satul Ungureni-în fața bisericii. Am adus la cunoștință cetățenilor importanța pe care o are curățarea șanțurilor, exemplificând foarte pragmatic: șanțul pentru drum este exact ca și uleiul pentru motor! Prin urmare, dragii mei, este imperios necesar să vă curățați și întrețineți șanțurile din dreptul proprietății dvs, atât pentru ca drumul să fie mai durabil, cât și din punct de vedere al esteticii, deoarece un bun gospodar are curtea și șanțul curate! În ceea ce privește curățarea câmpului: APIA taie subvenția dacă parcele dvs vor fi pârjolite, iar ISU aplică sancțiuni aspre celor ce aprind necontrolat! Prin urmare, dacă faceți foc, vă rugăm supravegheați-l și dacă se întâmplă să-l scăpați de sub control, nu ezitați în a ne anunța pentru a veni în sprijinul dvs!

În legătură cu adunarea gunoaielor: revin cu RUGĂMINTEA de a selecta!!! Adică: într- un container puneți plastic (pet-uri) și conserve, în altul fracție umedă (hârtie de bucătărie, pungi mici, etc). Resturi de mâncare n-ar trebui să existe în mediul rural, având în vedere că fiecare are acasă animăluțe și/sau păsări de curte. Cojile de la fructe/legume, pe care nu le puteți da la animale, puneți-le la compost (fie în cutiile speciale primite, fie undeva unde se transformă în gunoi ce-l veți folosi la plantele dvs). Sticla de sticlă va fi ridicată periodic, veți fi anunțați.

Tot legat de curățenia de primăvară: vom ieși de îndată de condițiile meteorologice ne vor permite, cu angajații primăriei, cu tineretul și cu absolut toți cei ce veți dori să vă alăturați nouă, la adunat de gunoaie de pe șanțuri, văi, albia râului și de prin pădure. Dar cred că ar trebui ca fiecare să conștientizeze că în 2023, îi musai să ne autoeducăm. Mă întreb: cei ce aruncă mizeria la râu, între sate sau prin păduri, sunt mai fericiți? Se simt mai “bărbați”sau mai împliniți? Oare nu vă simțiți mai bine, atunci când vedeți în jurul dvs curățenie și respirați aer curat? Chiar este necesar să duceți gunoiul undeva, când vine masina de salubrizare și-l ia din fața casei? Am adus în discuție și probleme legate de mejde! Faceți bine și NU vă mai certați de la limitele de proprietăți, aveți fiecare CF-uri ce trebuie respectate și NU mai intrați cu gardul, podețul sau șanțul în ulițe/drumuri! Nu dorim să aplicăm sancțiuni, dar dacă situația o va impune, atât noi, cât și alte instituții abilitate o vom face! Însă este mai ușor să prevenim, decât să intervenim!

În ceea ce privește APIA: puteți merge cu adeverințele, se primesc, chiar dacă încă n-ați fost programați, nu amânați până în ultima zi. Să aveți cu dvs adeverința eliberată de noi, CF-urile, cartea de identitate, un extras de cont și acolo unde este cazul contractul de comodat. O problemă mai delicată, pe care am adus-o în discuție, este cea legată de Composesorat! Așa cum v-am spus și-n alte rânduri, COMPOSESORATUL este o asociație, NU este în subordine față de Primăria Cupșeni și nu este altceva decât o parte din cetățenii din sat. Cunosc problemele cu care vă confruntați, însă NU noi sau firma ce a executat lucrarea de cadastrare generală am greșit. Considerăm că este vorba de amenajamentul făcut superficial. Chiar de aceea v-am îndemnat să luați legătura cu o firmă de topografie sau un specialist în domeniu, să remăsoare întreaga suprafață composesorală, să se întocmească întreaga documentație tehnică și să se stabilească o dată pentru totdeauna limitele de proprietate dintre cetățeni și composesorat. Cu toată bunăvoința ce o am și cu întreaga afecțiune ce v-o port, mă văd neputincioasă în a face mai mult, atâta vreme cât dvs doar cârcotiți pe la colțuri, căutați vinovați, însă nu faceți nimic în acest sens! Oricât de mult, mi-aș dori să vă ajut, singură n-am cum face mai mult! V-am informat cu tot ceea ce am putut, dar de aici va trebui să vă implicați și să se materializeze cele discutate. Am luat legătura cu 3 firme de topografie, v-am transmis și prețurile cu care oamenii lucrează, de aici doar dvs puteți decide.

Aud de nenumărate ori “vrem o țară ca afară”, “vreau să fac parte dintr-o comună europeană”, dar tu ca cetățean ce faci pentru asta? Chiar dacă până acum nu te-ai întrebat, poate că acum este momentul să treci direct la acțiune și să începi cu pași mărunți, dar siguri: să-ți cureți șanțul din dreptul proprietății; să nu arunci gunoiul prin pădure, pe marginea șanțului sau prin diverse alte locuri, ci doar la containerul potrivit; să tai crengile ce dau spre domeniul public și care deranjeaza vizibilitatea sau sunt inestetice; să-ți aranjezi gardul; să-ți faci o groapă de decantare a mustarului de la grajd și să nu-i dai drumul pe șanț.

Cu toții suntem o mare familie și fiecare are rolul lui, însă pentru a funcționa la nivel înalt, este necesar să comunicăm, să colaborăm, să fim uniți, să ne respectăm!

05.04.2023

Accesibilitate