Jurnal de primar - 13.10.2023

Jurnal de primar,

Suntem într-o zi de vineri 13, însă din fericire nu sunt superstițioasă, pentru că credința mea este în Dumnezeu și în ajutorul divin chiar și atunci când problemele par să mă copleșească. Am ales să vă vorbesc, astăzi, despre ședința de Consiliul Local desfășurată joi, ședință pe care, cei care ați dorit, ați putut să o urmăriți live pe pagina mea de FB. Știți că v-am promis, cu mai bine de șapte ani în urmă, că mereu voi fi transparentă în comunicarea cu voi și cu banul public?

Așa cum vedeți, EU MĂ ȚIN DE CUVÂNT! S-a întâmplat o singură dată ca ședința să nu poată fi transmisă live, atunci când am lipsit din țară și mi-am delegat atribuțiile viceprimarului, dar voi avea grijă să nu mai lipsesc, pe viitor, la o altă ședință a Consiliului Local Cupșeni, pentru că este normal ca voi, cei care doriți să vedeți ce decizii și proiecte propunem pentru voi să puteți să ne urmăriți în direct. Ședința de ieri, pe scurt, în câteva puncte succinte a decurs așa:

  1. Am făcut rectificarea bugetară a celor 108.000 de lei pe care i-am primit în două tranșe, din care 58.000 de lei i-am direcționat spre drumuri, așa cum i-am primit, iar ceilalți 50.000 i-am investit acolo unde am știut că avem lipsuri. În acest sens vreau să știți că, prin votul TUTUROR CONSILIERILOR am reușit să alocăm fonduri pentru a achiziționa o sărăriță și o lamă pentru autoutilitara Primăriei Cupșeni ceea ce ne va permite ca, în iarnă, să ne curățăm drumurile asfaltate de zăpadă în regim propriu. Pentru acest vot LE MULȚUMESC TUTUROR!

  2. 12,9 mii de lei este suma pe care, tot prin vot unanim, am acordat-o echipei de fotbal Cupșeni, onorând astfel cererea de finanțare pe care au depus-o. Suntem mândri de toți jucătorii noștri și avem speranța să putem să îi susținem și mai mult în viitor, pentru că sunt tineri care ne-au dovedit că merită sprijinul administrației locale.

  3. Discuții mai aprinse au fost în ceea ce privește ”școala portocalie” din Libotin, această clădire care, în prezent, nu are o destinație clară și până nu vom stabili ce putem face acolo, nu putem să alocăm bani pentru reabilitare. Vreau să vă reamintesc că acea școală a fost construită inițial din cărămidă, însă sub fosta conducere a comunei a fost refăcută din prefabricate, fiind în prezent o lucrare de mântuială și investițiile ar fi foarte mari. Și nu spun că nu vom investi, însă trebuie să știm, în prima fază, care este destinația pe care o putem acorda acestei clădiri.

  4. Am arătat faptul că se lucrează la Stația de Epurare, iar experții pe care i-am adus să verifice fiecare pompă în parte au sesizat faptul că unele nu au fost montate corect. Odată identificate neregulile, am speranța că, în această toamnă vom reuși să rezolvăm problemele și să punem stația în funcțiune, așa cum ne dorim cu toții.

  5. Am lăudat lucrarea efectuată la Dispensarul Uman din comună și țin să mulțumesc public constructorului că a fost de acord să alegem noi, în calitate de beneficiari, culoarea gresiei și a faianței. Inițial aceștia au ales o culoare închisă și am cerut să fie pusă gresie și faianță albă, pentru că așa consider că trebuie să fie amenajat un loc care va aduce sănătate și speranță celor bolnavi.

  6. Nu pot să laud lucrările efectuate la caminele culturale din Cupșeni și Libotin, acolo unde gresia achiziționată și montată este și de proastă calitate, și de o culoare care nu ne va înveseli pe niciunul. Am cerut consilierilor locali să ia atitudine și am precizat că eu, personal, nu voi semna niciun Ordin de Plată pentru aceste lucrări și nu voi viza recepția finală până când problemele constatate nu vor fi remediate.

  7. Cea mai bună veste am lăsat-o la final și anume proiectul de 14 milioane de lei pe care îl vom derula pe Programul Național ”Anghel Saligny” și care înseamnă asfaltarea a 9,3 km de drum în toate localitățile din comuna noastră, precum și introducerea canalizării pe o distanță de aproape 3 km. Am obținut, chiar zilele acestea, ultimul aviz necesar pentru a putea încărca proiectul pe platformă și vom demara licitația în cel mai scurt timp. Așteptăm acum constructori serioși și profesioniști, care să facă o treabă de calitate de care să fim cu toții mândri la final!

  8. Nu în ultimul rând, am reușit să achiziționăm cherestea pentru un pod din Libotin care duce la terenurile agricole ale cetățenilor și le mulțumesc din suflet tuturor libotenilor care s-au implicat și au pus în operă această lucrare atât de necesară.

La final, pentru cei care ați ajuns să citiți până aici, am să vă spun că, la punctul Diverse, consilierul local PSD Ioan Buda (Fiscalul) mi-a adresat câteva întrebări care au avut scopul de a lămuri unele acuze (sau alte acuze) pe care viceprimarul nostru penelist mi le aduce prin toate mijloacele posibile de comunicare.

Astfel, la ședința precedentă am fost acuzată că am mers în Islanda pe banii Primăriei Cupșeni fapt pentru care am cerut din Contabilitate să se aducă toate deconturile mele legate de această deplasare. Am dovedit, astfel, că n-am folosit niciun leu din bugetul Primăriei, așa cum am anunțat și anterior, dar acum am reușit să demonstrez acest lucru prin actele contabile existente. Mai mult, nu mi-am luat nici diurna la care aveam dreptul în cazul unei deplasări externe și, mai mult, dacă la începutul anului am prins 10.000 de lei tocmai pe delagații externe, respectiv în ideea în care cineva va face o deplasare externă, acum acea sumă RĂMASĂ am direcționat-o spre alte nevoi stringente ale comunei nostre.

O altă întrebare care mi-a fost adresată a fost dacă le-am interzis colegilor din Primăria Cupșeni să asculte de viceprimar, în momentele în care eu nu sunt prezentă în comună. Din start o asemenea afirmație mi se pare absolut deplasată pentru că suntem o instituție publică, unde lucrăm cu oameni liberi și deschiși la minte și care pot să ia singuri decizii pentru ei, nu cred că cineva poate să impună așa ceva. Faptul că indicațiile viceprimarului nu au fost ascultate întotdeauna de colegii mei are o singură explicație: atunci când ceea ce le ceri nu este conform cu fișa postului sau ideile propuse nu pot fi aplicate, angajații au dreptul de a refuza să le pună în practică, dar pentru mai multe lămuriri cred că ar trebui discutat chiar cu cei acuzați că nu au ascultat.

Ultima întrebare adreasată mie a fost dacă e adevărat că le-am cerut colegilor din primărie să mi se adreseze cu apelativul: ȘEFA! Consilierul local Ioan Buda a arătat că a verificat personal această afirmație în cadrul Primăriei Cupșeni și nu se confirmă, dar a ales să mă întrebe și pe mine, personal, pentru a închide o dată acest subiect. Niciodată nu m-am folosit de puterea pe care o am în calitate de primar și nici nu o voi folosi pentru astfel de copilării, pentru că este o copilărie și o aroganță să încerci să te impui în fața oamenilor. Respectul se câștigă și nu se obține cu forța, iar eu cred că, personal, mi-am câștigat respectul colegilor. Dacă alții nu au reușit, consider că este doar problema lor! A fost un mesaj lung pentru o zi de vineri 13, însă eu cred că informațiile transmise pot să confirme că nu pentru toată lumea este o zi cu ghinion!

Dumnezeu să vegheze în continuare asupra noastră și să ne îndrepte pașii pentru a face mereu bine!

Weekend binecuvântat, dragii mei!

13.10.2023

Accesibilitate